Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Американските научници имаат воспоставено директна врска помеѓу проблемите со спиењето и прогресијата на кардиоваскуларните заболувања кај луѓето.

Американските експерти спроведоа серија експерименти чија цел беше да се утврди како спиењето влијае на состојбата на лицето во целина и опасноста од неговиот постојан недостаток. За време на експериментите успеале да дознаат дека ако има проблеми со спиењето, на пример, ако имате несоница или недостаток на сон, ризикот од прогресија на патологиите на срцето и крвниот сад кај луѓето значително се зголемува. Научниците од научните истражувања објавија во добро позната научна публикација.

Како што беше утврдено, не само недостатокот на сон е причина за прогресија кај лицата од различни возрасни групи на одредени патолошки состојби, како што се дебелина , проблеми со метаболизмот, хипертензија (зголемување на крвниот притисок), аритмија (нарушување на срцевиот ритам), мозочен удар и дијабетес . Високото спиење исто така не е поволно за лицето. Но, во исто време, експертите сè уште не можат да го именуваат оптималниот износ на спиење којшто му треба на возрасно лице за здрав начин на живот, и кој ќе го намали ризикот од неговите проблеми со виталните органи. Но, експертите велат дека ризикот од развој на кардиоваскуларни заболувања се зголемува ако поединецот спие помалку од седум часа на ден или повеќе од девет часа.

Сега експериментите продолжуваат, а целта на научниците овој пат е да се утврди дали третманот на несоница и други нарушувања на спиењето помага да се намали веројатноста за појава на здравствени проблеми. Медицинските специјалисти ги наведуваат нарушувањата на спиењето на хронични болести кои напредуваат доста бавно. Затоа еден човек можеби дури и не знае дека тој развил нарушувања кои можат да предизвикаат прогресија на патологиите на виталните органи.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .