Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците предупредуваат дека активното пушење може да доведе до промени во структурата на ДНК

Американските научници објавија интересен факт - таквата лоша навика, како пушењето, дури и ако остане во минатото, сепак може да предизвика прогресија на многу опасни патолошки состојби - мозочен удар , онкологија и болест на белите дробови. Активно пушење на било која возраст станува причина што до одреден степен целосното функционирање на гените во човечкото тело може да биде нарушено. Овој заклучок го направија американски научници, кои долго време ги проучувале примероците на крв од шеснаесет илјади жители.

Експертите детално ги проучија резидентните прашалници, кои учествуваа во 16 различни експерименти кои беа спроведени во текот на изминатите неколку години. Основните податоци на кои им обрнуваа внимание е начинот на живот на одредена индивидуа, како и процесот на метилација. Како резултат на експериментот, беше откриен интересен факт - оние луѓе кои биле зависници од пушење дури и за кратко време биле дијагностицирани промени во метилацијата. Ова негативно влијаеше врз активноста на околу седум илјади гени. Ваквите промени во структурата на ДНК беа директно поврзани со понатамошната прогресија на онкологијата и разни кардиолошки патологии.

Исто така, беше откриено дека некои промени во структурата на ДНК се нормализираа во текот на 5 години, но имаше и такви прекршувања кои влијаат врз работата на 19 гени кои опстојуваат три децении. Експертите ја истакнаа теоријата дека зависноста од пушење, дури и по децении, се заканува со прогресија на опасни болести на срцето и крвните садови, дишните патишта. Покрај тоа, ризикот од развој на онкологија кај двата пола е доста висок.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .