Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Американските научници ја поставиле возраста кога некој почнува да старее

Прашањето за стареење е важно за долго време. И не само поради тоа што луѓето бараат ефективни методи за борба против овој процес. Сега, група научници од Америка спроведоа неколку студии, чија главна цел беше да се утврди точната старост на почетокот на процесот на стареење кај претставниците на силната половина на човештвото, како и кај жените. На студијата присуствуваа неколку жени и мажи, кои зачекориле 44-годишен пресврт. Предноста беше дадена на жителите на големите градови. Сега резултатите од нивните експерименти станаа достапни за пошироката јавност.

Американските научници открија дека луѓето кои живеат во големите градови почнуваат да стареат кога ќе достигнат 26 години. До оваа точка, сите ткива и витални органи во нивните тела продолжуваат да се развиваат и целосно да ги извршуваат своите функции. Но, тогаш тие полека, но сепак, се деградираат, што предизвикува нарушување на нивната работа, и како резултат на тоа, различни патологии почнуваат да напредуваат кај луѓето. Покрај тоа, научниците откриле интересен факт дека оние луѓе кои не ја гледаат нивната исхрана, не консумираат доволно витамини и минерали, имаат лоши навики (зависност од алкохол и пушење од тутун), процесот на стареење продолжува многу побрзо. Исто така не и најмалку важно меѓу причините за забрзување на процесот на стареење е неповолната еколошка состојба во областа каде што живее човекот и наследни фактори.

Но, и покрај ваквите податоци, научниците дошле до заклучок дека сега очекуваниот животен век на луѓето значително се зголемил од нивните претходници. Сето ова е директно поврзано не со животните услови, како и со брзиот развој на медицината - развојот на нови методи за дијагностицирање и лекување на широк спектар на патолошки состојби.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .