Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Целосните деца имаат поголем ризик за развој на астма.

Децата со прекумерна тежина или со вистински проблем со дебелината имаат поголема веројатност да развијат астма кај нив, во споредба со оние со нормална тежина. Тоа е заклучокот на американските истражувачи.

Истражувачите од Калифорнија студирале медицинска евиденција за 623.358 пациенти на возраст од 6 до 19 години, и секој од нив бил назначен за група која одговара на нивната висина и тежина. Особено, идентификувани се следните групи:

  • нормална тежина;
  • прекумерна тежина;
  • умерена дебелина;
  • екстремна дебелина.

Секој пациент во овие групи беше забележан една година за последователна анализа во врска со преваленцата на астма.

Како резултат на тоа, беше откриено дека децата со прекумерна тежина се 1,16 пати поголеми шанси да развијат астма , во споредба со децата, чија тежина соодветствува со нормалните вредности.

Со умерен степен на дебелина, децата се 1,23 пати поголеми шанси да ја развијат оваа состојба, а децата кои соодветствуваат на групата на екстремна дебелина се 1,37 пати подложни на него.

Кај децата кои развиле астма, како што е откриено, со умерен степен на дебелина и со екстремен степен на дебелина, повторно се зголемува тенденцијата за развој на агресивни и редовни форми на оваа болест, во споредба со деца со нормална тежина.

Покрај тоа, врз основа на студијата, стана јасно дека односот на телесната тежина и подложност на астма може да се промени нешто во согласност со расниот / етничкиот идентитет на пациентите, како и нивниот пол и возраст.

Значи, кај девојчињата со умерена дебелина на возраст од 6-10 години, ризикот од развој на астма е 1,36 пати повисок отколку кај девојчињата со нормални телесни показатели од иста возраст, и кај девојчињата, на екстремен степен на дебелина на оваа возраст, во споредба со девојчињата со нормалната тежина го зголемува ризикот од развој на астма 1.56 пати.

Просечниот степен на дебелина кај децата од Азиско-пацифичките Острови го зголемува ризикот од развој на астма за 1,41 пати, додека децата со иста територијална локација, но соодветни на групата на екстремна дебелина, се со 1,67 пати поголема веројатност да развијат астма.

Една студија за деца укажува на тоа дека децата со прекумерна тежина и дебели деца (особено млади девојки и деца од Азиско-пацифичките острови) најверојатно имаат астма. Со оглед на стекнатото знаење, сега е можно да се префрлат на развивање на програми кои ја спречуваат астмата, почнувајќи од податоци за високо ризичните групи во врска со болеста за која станува збор.

Покрај тоа, како резултат на оваа студија и последователна работа на податоците добиени од него, самите лекари ќе можат да ја следат состојбата на децата со поголема грижа, а особено оние кои веќе имаат астма со дебелина со најтешкиот тип на курсот.

Вреди да се забележи дека само во САД, податоците од Центарот за контрола на болести и превенција (CDC) укажуваат на тоа дека астмата е на ред за 7,1 милиони деца. Болеста е најчеста и хронична, и покрај тоа, таа годишно изнесува околу 13 милиони отсуства од училиште, што е исто така важна точка.

Истражувачите исто така забележаа дека иако беше забележана можноста за поврзување на детската дебелина и астма, таквите големи студии за потврдување или негирање на овој факт се уште не се спроведени во САД.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .