Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците откриле дека интелигенцијата на детето е директно зависна од генотипот на неговата мајка

Група американски научници подолго време спроведоа истражувања и разни експерименти чија цел беше да ја утврдат улогата на генетиката во когнитивниот развој на поединецот, бидејќи беа изнесени неколку теории во кои се претпоставува дека генотипот на родителите може да има значително влијание врз интелигенцијата на потомството. Сега, податоците за истражување станаа достапни за пошироката јавност.

Американските научници открија дека интелектуалните способности на детето се првенствено зависни од неговата мајка, бидејќи гените кои се одговорни за менталните способности на поединецот се директно поврзани со женската наследност и Х хромозомот. Тие ги контролираат основните когнитивни функции, како што се логично размислување, перцепција на информации кои доаѓаат однадвор, меморија, а и говор. Експертите спроведоа истражувања и открија дека децата почнуваат да ги покажуваат врските со висока интелигенција во раното детство и тие се тесно поврзани со мајката, бидејќи женското наследство на генот сѐ уште преовладува кај детето. Машки гени, кои бебето ги прима од неговиот татко, се одговорни за формирање на расположение и основни инстинкти. Меѓу главните: глад, агресија, лутина, радост и сексуална желба.

Покрај тоа, научниците инсистираат на тоа дека интелектуалните способности на секое дете може да се подобрат ако започнете да се занимавате со тоа од рана возраст - да вршите разни вежби, да научите писма, да читате книги и така натаму. Важно е родителите да посветат максимално внимание на своето дете, само во овој случај тој ќе може целосно да се развива. Идеално е ако не само на родителите, туку и на повеќе квалификувани специјалисти ќе го преземе својот развој.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .