Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Американските научници открија дека лицето кое нема доволно спиење може да претставува закана за сите општества.

Ако некое лице не спие доволно редовно, тогаш тоа не му штети само на неговото ментално здравје, туку и на неговото физичко здравје. Исто така, таквиот поединец може да претставува закана за општеството. Овој заклучок го направија истражувачите од Америка. Долго време, тие го проучувале прашањето - како може да има недостаток на спиење на една личност? Беа спроведени многу различни експерименти, при што темелна дијагноза на состојбата на мозокот и на целиот организам беше извршена кај лице кое нема доволно спиење. Сега, со експерименталната цел, беше спроведен уште еден експеримент, во кој учествуваа околу 900 жители.

Суштината на експериментот беше дека вкупната маса на учесници американски научници поделени во две големи групи. Жителите кои влегле во првата група требало да спијат најмалку шест часа на ден. Втората група доброволци мораше да спие помалку од одреденото време. По одреден временски период, сите жители биле испитувани со висока прецизност и моќна томографија, со цел да се утврди активноста на нивниот мозок. Се покажа дека некои луѓе кои изгледаа доста весели, па дури и се чувствуваа добро, всушност, мозокот беше во состојба на поспаност.

Експертите ја објаснија оваа карактеристика на следниов начин: луѓето кои добиваат доволно спиење најпрво паѓаат во фазата на поспаност, и само тогаш тоа оди во фазата на спиење. Оние кои спијат многу помалку од нормално, ја прескокнуваат фазата на сонливост и веднаш паѓаат во звук на спиење. Сето ова резултира со фактот дека нивната реакција значително се намалува и нивната концентрација е изгубена. Затоа, таквата личност е опасна не само за себе, туку и за општеството, особено ако опсегот на неговата активност бара зголемено внимание (на пример, возачот на јавниот транспорт).

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .