Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Група научници од Америка и Русија идентификуваа нов метод кој ќе помогне да се најдат формирани крвни згрутчувања во крвните садови на лицето.

Руски специјалисти, заедно со нивните колеги од Америка, идентификуваа сосема нова техника која ќе помогне да се идентификуваат згрутчувањето на крвта во крвните садови, со што се намалува ризикот од прогресија на здравјето и опасни по живот компликации. Тие предложија користење на ласер за ова. Резултатите од експериментите беа навистина неверојатни. Суштината на методологијата и нејзините резултати беа објавени во добро позната научна публикација.

Научниците успеале да покажат дека ласерот точно може да го утврди присуството на згрутчување на крвта во крвотокот. Со користење на овој метод, ќе биде можно да се следи тенденцијата на формирање на крвни згрутчувања за време на широк спектар на медицински постапки, како и во текот на постоперативниот период. Ласерската дијагностичка метода ќе помогне да се избегне прогресија на тромбоемболичните компликации. Медицинската статистика пред две години беше повеќе од разочарувачка - во просек стотина лица од сто илјади лица страдаа од тромбоемболизам . Тромбоемболизмот е прилично застрашувачка компликација. Суштината на патологијата лежи во фактот дека емболот (тромб) формиран во крвотокот може да се движи низ садовите и да предизвика еден од нив да се блокира. Ако постои преклопување на голем сад, на пример, пулмоналната артерија, тогаш ризикот од смрт е висок. Но, блокирањето на садовите со мал калибар може да доведе до сериозни компликации, особено кон некротизирачки.

Сега истражувањата во оваа област продолжуваат. На специјалисти беа поставени многу прашања, чие решение тие продолжуваат да ги наоѓаат. Ласерската техника денес е уникатна во својот вид. Ништо слично на ова во светот сеуште. Тоа значително ќе го намали ризикот од прогресија на тромбоемболизмот кај пациентите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .