Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Американските научници утврдиле присуство на ген кој е одговорен за дебелината во мозокот

Бидејќи дебелината е еден од најголемите проблеми на векот, а во Америка е најзастапен, американските научници веќе повеќе од една година прават истражувања во оваа област за да најдат нови начини за борба против овој проблем. Сега беше спроведена низа експерименти, при што беше можно да се утврди присуството во глувчените клетки на глувците ген кој е одговорен за вишокот на тежина. Блокирањето може да биде ефективна алатка во борбата против дебелината, како што веруваат истражувачите. Податоците за експериментот беа објавени во добро позната научна публикација.

Малку порано, експертите открија дека мастите кои се содржани во прехранбените производи (особено во големи количини) можат да влијаат на активноста на човечкиот мозок, што ја зголемува тенденцијата на телото да ја зголеми тежината. Но, во тоа време, научниците не можеа да дознаат точно како овој механизам функционира и како може да се контролира. Но, истражувањето продолжило. И тоа беше предложено дека генетската причина за оваа состојба. За да ја потврдат теоријата, специјалистите ги поделија лабораториите на глодари во две групи. Во половина од нив, тие вештачки го блокирале Pap1 генот, додека гените на другата половина останале непроменети. За одреден временски период, глодарите биле нахранети со храна во која концентрацијата на маснотии била зголемена. Во исто време, во групата со депресивен ген, забележано е помало зголемување на телесната тежина во споредба со глувците, во кои генот продолжи активно да функционира.

Научниците сугерираат дека резултатите од нивните експерименти ќе помогнат во понатамошното развивање на поефикасни методи за борба против дебелината, кои не само што ќе бидат ефективни, туку и ќе бидат безбедни за човечкото тело. Истражувањата во оваа насока продолжуваат.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .