Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Куќната прашина може да предизвика прогресија на алергии, астма, па дури и онкологија.

Научниците од Америка спроведоа неколку значајни експерименти, при што успеаја да откријат дека куќата прашина е преполна со голема опасност. Може да предизвика прогресија на алергиска реакција, астма и онкологија кај луѓето. Експертите ги објавија резултатите од нивните експерименти во добро позната научна публикација. Истражувањата во оваа област продолжуваат да се спроведуваат.

Суштината на експериментот беше дека американските научници земаа примероци од прашина од 14 куќи, кои се наоѓаа во различни држави, а потоа ја спроведоа деталната лабораториска анализа. И неговите резултати не беа апсолутно утешни. Во анализата на прашина се откриени 45 токсични супстанции, кои, ако редовно се инјектираат во телото, може да предизвикаат формирање на алергии, па дури и тумори на рак од бенигна или малигна природа во ткивата на виталните органи. Идентификувани супстанции се нарекуваат фалат. Тие влегуваат во воздухот од производи што луѓето редовно ги консумираат. Потоа тие се населуваат на предмети инсталирани во просторијата, на подот, на ѕидовите и така натаму. Најголемата опасност лежи во фактот што тие можат да навлезат во човечкото тело не само со аеросол, туку и преку кожата.

Најмногу од сè се предмет на оваа скриена опасност од мали деца кои сакаат да ползи на подот, да влезат во устата разни предмети и така натаму. За да се намали ризикот од пенетрација на токсични материи во телото, треба редовно да ги миете рацете со сапун (препорачливо е да го замените сапунот со антибактериски компоненти со редовни сапуни), а исто така да се врши влажно чистење во просторијата. Особено внимателно треба да се исчистат местата каде што прашина се акумулира во големи количини - под масите, креветите, во аглите на собата и така натаму.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .