Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Американските научници идентификуваа ефикасен начин за борба против зависноста од алкохол

Зависноста од алкохолот во моментов е една од најчестите во светот. Затоа, научниците од различни земји постојано спроведуваат експерименти, чија цел е да се идентификува најефективниот начин да се ослободи од штетната зависност. Сега, група научници од Америка успеаја да утврдат дека директно влијание врз мозочните клетки одговорни за силна зависност од алкохол ќе помогне да се ослободи пациентот од зависност. Истражувањата во оваа област се во тек.

Претходно, истражувачите утврдиле интересен факт - ако поединецот консумира алкохол за време на поделба, тогаш одреден број на нервни клетки се активираат во неговиот мозок. Исто така, вреди да се спомене дека колку почесто лице пие алкохол, и колку е поголема дозата, толку е посилна активноста на овие неврони. Поаѓајќи од ова, научниците сугерираа дека ако дејствувате на активирани клетки со одредени лекови, тогаш е реално да се победи опасната зависност од алкохол. Вкупно 5% од клетките кои ја сочинуваат амигдалата се активираат во мозокот.

За да ја потврдат својата теорија, научниците спровеле неколку експерименти на лабораториски стаорци, кои претходно развиле зависност од алкохол. Експертите откриле активирани неврони во мозокот, а потоа и инјектирале специфична супстанција на експерименталните животни, кои ги деактивирале. Како резултат на тоа, исчезнува зависноста од алкохол кај стаорци. Исто така забележлив беше фактот дека тие не покажале никаков симптом комплекс, што е типично во случаи на одбивање да консумираат алкохол. Стаорците се чувствуваа сосема нормални. Сега научниците треба да ја потврдат својата теорија со спроведување на сличен експеримент врз човечкото тело со цел да се оцени како ќе реагира на деактивирање на невроните во мозокот одговорен за формирање на зависност.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .