Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Однос на бременост, исхрана и проблеми со алкохол во иднина

Бремените жени, чија исхрана главно се состои од слатка и масна храна за време на бременоста, може да го одредат за нероденото дете ризикот од идните проблеми поврзани со дрога и алкохол. Таков заклучок е направен врз основа на неодамнешните искуства со стаорци.

Особено, тимот на истражувачи во упатството со д-р Никол Авена за ова искуство даде конкретни резултати на годишниот конгрес на Здружението на островот Оаху.

Времетраењето на трите студии беше околу три месеци. Според резултатите на секоја студија, било утврдено дека младите глувци, чија диета вклучувала значителна количина шеќер и маснотии, подоцна ги земале повеќе од времето на нивното созревање, а исто така, исто така, го консумирале поголемиот дел од алкохолот што им бил достапен како дел од експериментот.

Покрај тоа, кај стаорци чии мајки консумирале храна со поголема содржина на шеќер во нивната исхрана за време на бременоста, посилен одговор исто така беше утврден и за лековите кои обично се злоупотребуваат, следејќи го примерот на амфетамини и сл.

Д-р Авена забележува дека повеќето жени само во Соединетите Американски Држави, кои се на возраст за раѓање, се соочуваат со проблем со прекумерна тежина, што во најголем дел е предизвикано од прејадување на вкусна храна со висока содржина на шеќер и маснотии, храна која е достапна речиси насекаде. Нивото на раст на пренаталната и детската дебелина , како и нивото на раст на бројот на млади лица кои злоупотребуваат дрога и алкохол, бара значително внимание, особено со оглед на односот што може да се појави во услови на влошување на овие проблеми за време на развојот на фетусот.

Истражувачите ја тестираа степенот до кој сахарозата и високите нивоа на сируп од сируп од фруктоза влијаат на стаорци, а особено, дали постојат разлики во производите кои ги одредуваат различните варијанти на исходот. Додека сахарозата се јавува природно и се карактеризира со висока содржина на фруктоза, сируп од пченка поминува низ процесот на производство од пченка.

Кај стаорци чии мајки јаделе храна која барала одредени ограничувања во нивната исхрана, немало посебни разлики во нивото на триглицериди (маснотии во крвта што го зголемуваат ризикот од развој на срцева болест), за разлика од мајките кои добро јаделе, односно со вакви ограничувања храна и исхрана според шемата 25% маст, 25% протеин и 50% јаглени хидрати. Оваа шема се препорачува за употреба за нормална животна подлога на човечкото тело.

Меѓутоа, овие млади кучиња кои мајките јаделе во согласност со препорачаната шема за хранење за луѓето, но кои подоцна биле нахранети кај стаорци со високо ниво на индикаторите во прашање, откриле посебна хиперактивност кога се користеле во студијата за ниски дози на амфетамин. За возврат, ова укажува на појава на нивната сензитивност (предиспозиција) кон оваа дрога.

Исто така е забележано дека стаорци чија исхрана се карактеризира со покачена содржина на маснотии (50% маснотии, 25% протеини и 25% јаглени хидрати) подоцна даде потомство со покачени нивоа на триглицериди, што, како што е дефинирано погоре, негативно влијае на срцето, предизвикувајќи различни болести поврзани со него. Во исто време, веќе во зрелоста, ова потомство троши поголема количина на алкохол во споредба со тестовите што се тестираат, чии мајки јаделе нормално, во согласност со препорачаната диета.

Д-р Авена, исто така, додаде дека резултатите добиени во студијата на нејзината група укажуваат на тоа дека стаорците, додека се уште се во матката, се засегнати од храната што ја консумираат, кои се високо со шеќер и маснотии (што, всушност, не изненадува). Така, покрај зголемувањето на телесната тежина, ова последователно води кон нивна употреба на алкохол и веќе забележаната сензитивност во однос на голем број на зависни лекови. Овие резултати од трите истражувања што се изведуваат можат да бидат одлучувачки за развојот на одредена диета за бремени жени, со исклучок на голем број можни проблеми дискутирани во овој член.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .