Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Истражувачите утврдиле како лесно да ја подобри меморијата

Студијата за способностите на човечкиот мозок е насоката во која работат голем број специјалисти низ целиот свет. Сите аспекти на неговата работа се изучуваат. Но, најмногу од сите научници се заинтересирани за прашањето за меморијата - зошто некој меморира одредени настани, додека други забораваат како да стимулираат меморија за да запаметат многу повеќе дојдовни информации?

Сега, резултатите од истражувањето спроведено од група научници од Шкотска, заедно со нивните колеги од Америка, беа објавени. Беше откриено дека разните нови и интересни впечатоци што ги добива поединецот имаат корисен ефект врз меморијата, а тоа дури и ако нема апсолутно никаква врска помеѓу нив и одреден објект.

Експериментите беа спроведени на лабораториски глувци. Суштината на експериментот беше дека експертите претходно ги криеле прехранбените пелети во песокот, а глодарите требало да ги најдат порано. На местата каде што гранулите се наоѓаа се менуваа секој ден. Во текот на еден ваков експеримент, научниците успеале да откријат дека оние лица кои 30 минути пред почетокот на потрагата по храна добиле ново искуство, брзо пронајдоа гранули. Под ново искуство се подразбира, на пример, проучување на одредена област.

Група специјалисти сугерираат дека поради добивање на нови впечатоци и искуство во областа на мозокот на поединецот, која се нарекува "сина точка", се ослободува одреден износ на одредена супстанца, допамин, што влијае на другиот мозочен простор, каде стекнатото искуство е консолидирано. Ова откритие беше навистина пробив. Сега научниците продолжуваат со истражување во оваа област, но тие сугерираат дека таквото откритие подоцна може да се искористи и со цел да се зголеми ефикасноста на обуката, а со цел да се изготват методи за лекување на патологии, чиј главен симптом е оштетување на меморијата.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .