Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците: антибиотици предизвикуваат прогресија на алергиски реакции кај луѓето

Холандските научници дојдоа до интересен заклучок - употребата на антибиотици, особено во раното детство, е причина за прогресија на алергиските реакции кај луѓето.

Истражувањата во оваа област беа спроведени од специјалисти веќе 50 години, а сега податоците за нивната работа конечно се објавуваат. Веќе е утврдено дека антибиотиците не се толку безопасни лекови што може да изгледаат на прв поглед. Нивната неконтролирана употреба може да предизвика сериозни компликации. Претходно се знаеше дека потрошувачката на антибактериски лекови може да го намали имунолошкиот статус и да предизвика дисбактериоза . Сега научниците идентификуваа врска помеѓу употребата на антибиотици и развојот на поленска треска и егзема .

Студиите беа спроведени во текот на подолг временски период, а специјалистите ги проучуваа историите на илјадници луѓе кои, доколку е потребно, поминаа низ курс на антибиотска терапија. Резултатите беа добиени на следниов начин: кај оние пациенти кои барем еднаш се стекнал со курс на антибиотици, ризикот од прогресија на поленска треска се зголемил за 14-56%. Што се однесува до егзема, ризикот од прогресија кај оваа категорија на пациенти се движи од 15 до 41%.

Холандските научници веруваат дека антибактериските лекови се однесуваат поагресивно во човечкото црево, со што значително го нарушуваат имунолошкиот систем. Токму поради тоа телото на поединецот станува помалку отпорно на агресивните ефекти на алергиските супстанции. Затоа, луѓето можат да доживеат различни алергиски реакции. Медицинската статистика е таква што, за прв пат алергијата се манифестира кај лице на млада возраст, но не е исклучена можноста за алергиска реакција во детството.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .