Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците откриле дека црниот дроб кај жените е повеќе погоден од ефектите на алкохол врз него отколку кај мажите.

Истражувањата за ефектот на алкохолот врз човечкото тело се спроведуваат континуирано и повеќе од десетина години. Сега, научниците од Америка успеале да утврдат дека женскиот црн дроб е повеќе подложно на ефектите на алкохол отколку мажот. Во исто време, оние претставници на фер секс кои земаат дури и мали дози на алкохолни пијалаци, ризикот од развивање на разни опасни болести на овој орган значително се зголемува. Која е причината за овој тренд и зошто телото кај жените е повеќе одговорено на алкохол, научниците продолжуваат да дознаваат.

Во оваа студија учествуваа 114 жители од различни возрасни групи. Возраста на учесниците беше од 21 до 65 години. Долго време специјалистите ја следеа состојбата на црниот дроб и неговата работа како целина. Како резултат на тоа, беше можно да се утврди дека проблемите со овој орган беа забележани во повеќето ситуации токму меѓу фер сексот. Односот се покажа како таков што кај мажите црниот дроб страда двојно помалку отколку кај жените. Во исто време, дозите на пијалаци што содржат алкохол, кои се користат од фер-полот, биле значително пониски од оние што ги користеле мажите.

Алкохолот е доста опасен за луѓето. Нејзината редовна употреба е способна да предизвика не само црниот дроб, туку и целото тело како целина непоправлива штета. Прво, се разбира, тоа е црниот дроб што страда, бидејќи пропаѓаат производи од етил алкохол преку него, со што се труе и го нарушува нормалното функционирање, предизвикувајќи развој на цироза и други заболувања. Истражувањата во оваа област се уште се во тек. Сега главната цел на научниците е да се утврди зошто е кај жените дека црниот дроб страда повеќе.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .