Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците успеаја да ја откријат тајната на долговечноста на некои луѓе.

Светот на науката го проучува прашањето за долговечноста повеќе од десетина, па дури и повеќе од сто години. И досега беше можно да се пристапи кон тајната на долг живот доста. Сега вниманието на италијанските научници привлече мало место за живеење - Циленто. Тука живее прилично голем број пензионери, чија старост според нашите стандарди е доволно голема - жените живеат 90-92 години, мажите се 85 години. Статистичките податоци се такви што луѓето во другите италијански градови живеат во просек десет години помалку.

Научниците биле ангажирани во проучувањето на телото на такви долги едни и успеале да создадат интересен факт - за луѓето кои живееле повеќе од сто години, необичната мрежа на мали капилари била доволно развиена во телото. Токму поради тоа нивните ткива се подобро снабдени со крв, хранливи материи и кислород. Според еден италијански научник, намалената концентрација на адреномедулин (протеин во крвта), која била пронајдена кај долговечни, покажува дека и капиларите и малите крвни садови постојано се во добра форма и целосно ги исполниле нивните функции, затоа виталните органи, како и мускулатурата се одлични. обезбедени со крв.

Научниците од Универзитетот во Рим активно продолжуваат да го проучуваат ова прашање и се ангажираат во истражување во други делови на светот, каде што луѓето живеат повеќе од 90 години. За експериментите земени ДНК, како и групи на протеини. Деталната анализа на добиениот материјал покажа дека концентрацијата на два специфични протеини, кои се одговорни за целосната активност на крвните садови и срцето, се зголемува во крвта на долгите црнци. Но, во исто време, протеинското соединение, кое го регулира процесот на проширување на луменот на садовите, беше во помала концентрација. Врз основа на ова, беше заклучено дека тоа е вишокот на некои специфични протеини над другите, што е тајната на долговечноста.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .