Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците: жените од работохолик имаат поголема веројатност да развијат депресивни состојби

Пред некој ден, научниците создадоа интересен факт - со оглед на тоа што растот на производството брзо се зголемува секој ден, овој фактор е причина за прогресија на пролонгираните депресивни состојби кај работните жени. Овие податоци беа потврдени во текот на многугодишните истражувања и во моментов се целосно потврдени. Затоа, сопствениците на бизниси треба да обрнат внимание на производствениот процес и да го прилагодат на таков начин што ќе ја исклучат можноста за развој на ваквите психолошки нарушувања кај вработените.

Работата во оваа област беше спроведена од научници од Данска и Америка. Десет години, тие внимателно ги следеа вработените во неколку големи компании и ги анализираа нивниот работен тек и нивната општа здравствена состојба, а со тоа и влијанието на влезните работни количини врз физичкото и психолошкото здравје воопшто. Според резултатите од експериментот, беше констатирано дека зголемувањето на вкупниот број пристигнати налози негативно влијае на општата состојба на фер-полот, кој требаше да ја зголеми својата продуктивност, како и долго да остане на работа. Добиените податоци се како што следува - ако обемот на производството генерално се зголемува за 10%, ризикот од прогресија на депресивните состојби кај жените се зголемува за 2,5%, срцев удар за 15%.

Исто така, научниците успеаја да откријат дека претставниците на силната половина на човештвото се многу поспособни да се справат со зголемувањето на обемот на работа и можната манифестација на депресивни состојби. Затоа, индикаторите за нивниот ризик од срцев удар и депресија се многу пониски отколку кај жените, но тие исто така се присутни. Затоа, експертите тврдат дека рационализиран и стабилен работен ден е клучот за здравјето на вработените.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .