Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците ги идентификувале генетските фактори кои придонесуваат за манифестирање на алкохолната зависност на една личност

Научниците од Шведска, според резултатите од долгогодишното искуство, дојдоа до интересен заклучок - манифестацијата на патолошка зависност од алкохолни пијалаци кај луѓето има генетска основа. Експертите се сигурни дека сега тие беа во можност да се идентификуваат вистинската причина дека некои луѓе се изложени на зависност од алкохол.

Претходно, тие сугерираа дека не само разни психолошки фактори може да предизвикаат лице да почне да пие, на пример, силен шок, развод, смрт на некој близок, постојани проблеми на работа, како и во личниот живот и многу повеќе. Многу научници претпоставуваат дека физиолошките причини, исто така, влијаат на развојот на штетните зависности кај двата пола. И сега оваа теорија е потврдена во пракса. Беше објавено дека зависноста од алкохол напредува кај луѓе од различни возрасни групи поради дефект во еден од гените.

Експериментот се спроведува на лабораториски глувци. Во текот на студијата, научниците открија дека генот PRDM2 активира во човечкото тело процесот на синтеза на специфичен протеин, кој е одговорен за полноправна работа на механизмот за самоконтрола. Ако поради некоја причина неговата работа е нарушена, а лачењето на протеините се намалува, тогаш поединецот едноставно не може да ја надмине силната желба постојано да консумира алкохолни пијалоци во неограничени количини. Како резултат на тоа, тој развива сериозна болест, чија терапија е многу долга и комплицирана. Во тоа време, научниците продолжуваат да вршат истражувања во оваа насока, со цел да утврдат што точно егзогените и ендогени етиолошки фактори може да предизвикаат пореметувања во работата на овој ген.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .