Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците открија дека претставниците на посилниот пол се со поголема веројатност да добијат рак

Научниците од Британија успеаја да утврдат интересен факт дека мажите умираат од рак за 36% почесто од жените поради првите знаци на патологија, тие веднаш не се обраќаат до квалификувани специјалисти за медицинска помош. Вообичаено, мажите одат кај лекар на фаза 3 или 4 од процесот на рак, кога терапијата во повеќето клинички ситуации станува неефикасна, па дури и оперативна интервенција не носи позитивни резултати.

Во овој експеримент учествувале околу 2300 лица од различни возрасни категории (средно и високи), на кои им се дијагностицирале малигни неоплазми од различни видови и локализација. Студијата траеше прилично долг временски период. Првиот чекор беше анкета на жителите. Во текот на тоа, само специјалистите успеале да откријат дека претставниците на посилниот пол не брзаат да го видат лекарот, земајќи ги предвид симптомите кои се чинеше дека се несериозни. Исто така, откривме дека кај мажите веројатноста за прогресија на онкологичните патологии се зголемува за 15%, во споредба со жените. Причината за овој разочарувачки тренд, за жал, не може да се открие.

Освен овие податоци, научниците од Британија откриле дека претставниците на фер-полот реагираат негативно на пораката дека имале тумор на рак и обично немаат позитивен став за понатамошен третман. Околу 50% од мажите кои слушнале страшна дијагноза веднаш стануваат депресивни , не реагираат на утешните зборови и постојано се чувствуваат вознемиреност. Како резултат на тоа, терапијата е помалку ефикасна. Во тоа време, истражувањата во оваа област продолжуваат да воспоставуваат попрецизни бројки.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .