Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Томск научниците го идентификувале и темелно го проучуваат хемиското соединение кое може да го заштити мозокот од мозочен удар.

Во тоа време, научниците од Томскиот државен универзитет, заедно со група колеги од Соединетите Американски Држави, истражуваа сосема ново хемиско соединение со уникатна карактеристика - активно може да го заштити мозокот на лицето кое претходно страдало од исхемија од мозочен удар и повреда на реперфузијата. Според најновите податоци, кои се добиени за време на студијата, стана познато дека со воведувањето на ова хемиско соединение во телото на болниот, го активира процесот на секреција на азотен оксид. Оваа супстанца игра исклучително важна улога во основните процеси на телото како целина.

Откриената хемиска супстанција е единствена по својата природа, бидејќи тоа не само што ќе овозможи успешно прекинување на компликациите по претходниот мозочен удар и исхемија, туку исто така помага да се намали ризикот од појава на овие опасни состојби кај лицата со историја на кардиоваскуларни заболувања. Ишемијата е патолошки процес предизвикан од недоволно снабдување со кислород до ткивата на органот. Обично се манифестира поради блокирање на садови со различен калибар од страна на емболусот. Како резултат на кислородниот глад, функционирањето на органите е нарушено, а подоцна нормалниот проток на крвта е реставриран, толку потешко ќе бидат последиците. Во тешки клинички ситуации, се развива мозочен удар.

Азотниот оксид, кој се ослободува кога е откриено само одредено хемиско соединение во телото на пациентот, е важна молекула која е одговорна за повеќето процеси во телото. Нормално, азотен оксид се синтетизира од страна на ендотелните клетки локализирани во ѕидовите на крвните садови. Прво и основно, го регулира целосниот циркулација на крвта во вените и артериите, го нормализира тонот на вените и артериите и го контролира нивото на притисок. Според научниците, ако ја надополнувате неговата концентрација во телото поради хемиско соединение, ризикот од прогресија на исхемијата и мозочниот удар е значително намален.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .