Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците можат да најдат слабости на клетките на ракот

Руски истражувачи развија уникатен начин за пребарување на изменетите протеини во човечките клетки. Постапката ќе се изведува со помош на спектрометри. Благодарение на ова, ќе биде можно да се најдат ранливи точки кај тумори на рак. Ова е наведено во написот издание на Proteomics. Според Михаил Горшков, научник на Московскиот институт за физика и технологија, оваа техника подоцна може да биде корисна за откривање на мутации на ракот. Ова ќе обезбеди можност за проучување на составот на протеините на туморите и за развивање на лекови погодни за нивно уништување.

Истражувачката работа се базираше на принципите на протеогеномичната техника. Таа го проучува геномот и протеините во клетката. За да може програмата да функционира и да бара мутантски протеини, неопходно е да се добијат информации од масовната спектрална анализа на клеточните содржини. Врз основа на нив, компјутерот ќе може да најде дури и мали промени на клеточно ниво - на пример, промена во клеточната маса. За да ја покажат техниката, научниците предводени од Горшков ја проучувале тоталноста на мутираните протеини во различни клетки на ракот. ХЕК-293 клетките често се користат во експерименти и демонстрации на техники на лекување на рак.

По добивањето на информации за спектроскопија и декодирање на поголемиот дел од нивната ДНК, научниците успеале да подготват база на податоци за мутантните протеини. Според студијата, вкупниот број на "мутанти" во клетките кои се разгледуваат се зголемил за повеќе од сто протеински молекули. 8 мутации се поврзани со развојот на различни видови на рак. Овие опции можат да им помогнат на клетките да преживеат и да се размножат подобро, а една од опциите се припишува на протеинот со p53 код, кој го потиснува развојот на ракот. Научниците се надеваат дека резултатите од нивната работа ќе помогнат да се развие ефикасен лек за ракот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .