Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Во социјалните мрежи се тврди дали роботите ќе ги заменат лекарите

Во изминатите неколку децении луѓето почнаа да се фокусираат повеќе на вештачката интелигенција, но дали тоа значи дека ќе дојде денот кога ќе исчезне професијата лекар, а наместо тоа луѓето ќе ги третираат не луѓе, туку роботи?

Социјалната мрежа Curofy, во која лекарите комуницираат, одлучи да спроведе студија на оваа тема. Според неговите резултати, малку е веројатно дека луѓето ќе ги заменат автомобилите во наредните децении. Речиси 60%, а тоа е околу 3,5 илјади испитани здравствени работници, сметаат дека дури и постоењето на вештачка интелигенција не може да ги замени вештините на жив лекар. Само околу 40% веруваат дека комплетната замена на луѓето со автомобили е можна.

Скептиците тврдат дека развојот на технологијата во медицината не е насочен кон целосна повторна опрема и замена на живата работна сила, туку за олеснување на работата на лекарите. Постоењето на високо-технолошки медицински услуги им овозможува на здравствените работници да ги подобрат своите вештини и да ја зголемат базата на знаење. Се разбира, во медицината постојат ситуации кога е потребна човечка работа. Со помош на роботи, можете да направите дијагноза, но конечната одлука мора да ја донесе лице по анализа на многу фактори во ситуација. Единствената претпоставка во која дури и скептиците се согласуваат е дека воведувањето на вештачка интелигенција ќе може да го намали бројот на одредени медицински места, што може да предизвика некои проблеми на пазарот на трудот, но не и исчезнување на медицинската пракса.

До денес, научниците продолжуваат да произведуваат роботи кои им помагаат на лекарите. Покрај опремата, се произведуваат хуманоидни роботи - техника слична на човекот. Првенствено е наменета да им помогне на луѓето за време на санацијата и да служи како медицинска сестра. Особено успех во создавањето на роботи ја прави Јапонија и другите азиски земји.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .