Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Матичните клетки ќе се користат во третманот на мозочен удар

Научниците во еден од истражувачките центри откриле дека мозокот може да се врати по мозочен удар со матични клетки кои ги пополнуваат оштетените области на мозокот.

Научниците спровеле студија за лабораториски глодари, каде што таквите клетки биле трансформирани во неврони на возрасни глувци. Со цел тие да можат да ги пополнат делови од мозокот, неопходно е да содржат супстанција аналогна на протеин Ц. Овој тип на протеини спречува крв од коагулација во животното. Затоа протеинот ќе се користи во трансформацијата на клетките во "возрасни", кои ќе треба успешно да ги заменат мозочните клетки оштетени по мозочен удар.

Се известува дека овој метод ќе се применува кај луѓе кои претрпеле мозочен удар, а позитивен резултат ќе треба да се забележи во текот на првиот ден по употребата. Наскоро, истражувачите ќе почнат со големи експерименти. Ако експериментите на животните ќе го дадат посакуваниот резултат, тогаш матичните клетки наскоро ќе бидат воведени во мозокот на човечки волонтери.

За повикување: матичните клетки веќе се користат во медицината и науката како средство за обновување и заздравување на ткивата на телото на животните, вклучувајќи ги и луѓето. "Резервни" ткива, па дури и органи може да се создадат од матични клетки. Научниците веруваат дека употребата на типови на матични клетки ќе излечи многу болести. Веќе денес, имплантацијата на клетките помага да се ослободат пациентите од онкологија, церебрална парализа и голем број други болести. Употребата на матични клетки се смета за високотехнолошка медицинска грижа, а операциите со нив се вршат не само во странство, туку и во Русија. Ефектите на матичните клетки за третман на други сериозни болести во моментов се изучуваат.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .