Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Луѓето кои го одржуваат контактот со роднините го намалуваат ризикот од смрт.

Истражувачите на Медицинскиот факултет во Дала Лана во Торонто велат дека разговорот со роднините го зголемува бројот на години што живееле. Ова е потврдено од студијата спроведена од научникот Џејмс Ивјан. За време на експериментот, научниците ги земаа предвид информациите за луѓето на возраст од 57-84 години.

Како резултат на тоа, се покажа дека оние кои почесто комуницирале со роднините живееле подолго. Ова не е изненадувачки, бидејќи дури и психолозите велат дека изолираноста не може да има позитивен ефект врз благосостојбата на една личност, а високото ниво на социјализација, напротив, го зголемува здравјето. Истражувачите исто така откриле дека наоѓањето на сопружници и лицата со слични интереси на сите видови активности, како и активноста во социјалните мрежи, ја намалува веројатноста за смрт кај постарите лица.

Друг заклучок од канадските научници е дека не е докажано дека проблемите во брачниот живот некако влијаат на неговото времетраење. Здравствените проблеми на многу пензионери по одмор се припишуваат на фактот дека по нивното отпуштање од работа веќе не се толку активно вклучени во јавниот живот. Благодарение на ваквите заклучоци, во блиска иднина може да се формира техника на рехабилитација за пензионери кои се соочуваат со "паѓање" од општеството.

Научниците од целиот свет се заинтересирани за причините за долговечноста и факторите за постигнување на тоа за неколку децении. Во средината на дваесеттиот век, геронтолозите дури и прогнозираа дека до 2020 година, просечниот човек ќе живее подолго од половина век. Меѓу факторите што придонесуваат за долговечноста, покрај социјализацијата, се и присуството на постојан партнер (брачен другар), отсуство на лоши навики, урамнотежена исхрана со производи со висок квалитет, еколошка состојба и бројни други причини.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .