Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Односот на рак на дојка и шеќер ја одредува можноста за развој на нов третман во текот на следните 10 години.

Истражувачите идентификуваа нов начин да се справат со потенцијално отпорни на хемотерапија за рак на дојка. На пример, научниците од Универзитетот во Саутемптон во Велика Британија утврдија начин да го спречат ракот на дојката со навлегување на клетките до шеќер.

Особено, студии укажуваат на фактот дека клетките на ракот буквално напредуваат на шеќер. Тоа е, процесот на потрошувачка на шеќер од страна на клетките е сличен на снабдувањето со гориво, само во случај на рак, се промовираат C-терминални врзувачки протеини (CtBPs). Како резултат на овој процес, спарени клетки се формираат таканаречени "димери", поради што клетките на ракот ја стекнуваат способноста за растење и, соодветно, се размножуваат.

Истражувачите развиле различни видови на хемикалии, идентификувани како група на пептидни циклични инхибитори, кои можат да ги блокираат CtBPs од нејзиното формирање. Тестирањето на овие супстанции директно врз клетките на ракот на дојката открило дека најефективните супстанции во оваа група биле CP61.

Во моментов, истражувачите тврдат дека нивните активности сега се фокусирани на развојот на CP61, подоцна користена како еден од методите за лекување на рак на дојка .

Џереми Бледерс, доктор на Универзитетот за медицина, забележува дека, и покрај значајните напредоци што постојат денес во полето на рак на дојка, отпорноста кон хемотерапија се јавува во околу 20% од случаите, во крајна линија. Отпорот на хемотерапијата лежи во фактот дека ракот, кој претходно одговорил позитивно на третманот што се применувал на него, одеднаш, по неговото завршување, повторно се развива.

"За да се надмине ваквиот отпор, неопходни се иновативни методи за лекување, со користење на нови пристапи во нив, со помош на кои ракот ќе биде целосно запрен и исклучен. И тоа е дрога што ја развиваме што може да стане ефикасен и потполно нов пристап во третманот на оваа болест, која е толку стабилна во некои случаи во врска со хемотерапијата ", рече Bladers. Bladers, исто така, додаде дека ова откритие е потенцијал во третманот на ракот на дојката и во извесна смисла возбудливо, со оглед на информациите за активноста на CtBPs исклучиво во туморските клетки.

Така, кога го блокира шеќерот, клетките на ракот ќе ги оштетат нормалните и здрави клетки во помал степен, одредувајќи помалку несакани ефекти, што е особено релевантно во споредба со процедурите кои постојат денес.

Лекарот рече дека работата што се спроведува во рамките на оваа студија е моментално во рана фаза, но тоа е навистина интересно и заслужува внимание, со оглед на сопствениот потенцијал, кој подоцна ќе создаде исклучиво нов лек за борба против ракот. Достапноста на оваа дрога се проценува на 10 години.

Стјуарт Грифитс, директор на истражувачката кампања за рак на дојка, забележува дека за жените чиј рак на дојка е отпорен на користената хемотерапија, резултатот од студијата, а особено резултатот од последователната работа во оваа насока, може да стане спас. Тој, исто така, додаде дека секоја година илјадници жени умираат од рак на дојка, а милиони повеќе страдаат од оваа болест, и затоа истражувањето сигурно треба да продолжи со цел најсјалите умови да учествуваат во неа за да го пренесат своето знаење во ефективен метод за лекување на жените за оваа болест.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .