Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Флорида, загрижена за појавата на Зеке

Државната влада известува дека во моментов 35 луѓе се заболени од вирусот Зика . Населението повеќе не е загрижено. Во овој поглед, владата веќе почна да привлекува приватни компании кои ќе помогнат да се уништат комарците - главни носители на треска. Ова беше напишано на местото на гувернерот Р. Скот.

Зика носителите ќе бидат уништени во областа Мајами-Даде, каде што се случија повеќето инфекции. Замки со инсекти и пестициди ќе бидат искористени за истребување на ларвите и комарците. Исто така, од безбедносни причини, жителите ќе добијат средства за одвраќање на инсекти.

Флорида е континентална област во Северна Америка, каде што за прв пат е регистрирана појава на болеста. Таа се наоѓа во југоисточниот дел на земјата. Вирусот Зика минатата година се појави на американскиот континент: на пример, во Бразил повеќе од 2 милиони луѓе имале треска. Почетокот на појавата на болеста во светот беше забележан во 2014 година, иако Зика не е нов вирус (за прв пат, научниците го изолираа пред 70 години на африканскиот континент, додека истражуваат жолта треска во тоа време).

Во однос на изворите на инфекција на болеста, комарците се пренесуваат на флавивирус. По залакувањето на инфициран инсект, едно лице чувствува пораст на температурата, мигрена, болки во зглобовите, замор. На кожата се појавува црвен осип, започнуваат гадење и повраќање. Оваа болест не е фатална, но лекарите звучија алармот токму поради компликациите што вирусот ги предизвикува на човечкото тело. Ова е особено точно за бремени жени кои имале вирус - тие може да имаат бебе со микроцефалија и патологии на нервниот систем. Зика, исто така, може да предизвика проблеми со кардиоваскуларниот систем, респираторниот систем и оштетување на неколку други органи.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .