Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците сфатиле како времето на ден влијае на сериозноста на болестите

Сè уште има многу шпекулации за можните фактори кои го комплицираат текот на болеста. Истражувачите на Универзитетот во Кембриџ во своите научни трудови понудија нов поглед на прашањето за факторите на болеста. Тие спровеле студија за лабораториски глувци, кои покажаа како фазата на денот влијае на причината на инфекцијата. Глувците со вируси, воведени наутро, биле изложени на инфекција побрзо од глодари, кои биле инјектирани со вирусот во текот на ноќта.

Научниците сугерираат дека, најверојатно, разликата помеѓу резултатите за време на експериментот е поврзана со биолошкиот часовник на живите организми. Тие ги регулираат не само фазите на спиење и будност, туку, исто така, влијаат на имунолошкиот систем. На пример, во фазата на спиење, телото повторно се гради и се одмора, па веднаш по будењето, тој е прилично ранлив на надворешни фактори, вклучувајќи и болести.

Истражувачите тврдат дека благодарение на ова откритие во иднина, науката ќе има одговор на прашањето зошто луѓето со распоред на смени се повеќе подложни на болести отколку оние кои работат на редовен распоред. Благодарение на ваквите студии, ќе биде можно да се најде ефикасен метод за справување со ризикот од инфекција во утрото на денот, што е важно за луѓето кои патуваат на работа во јавниот превоз наутро.

Меѓу факторите за кои се верува дека влијаат на вирусна инфекција и развојот на други болести кај луѓето, присуството на други болести во телото, како и возраста, еколошката состојба и нивото на медицинските услуги. Се верува дека стресот има голем ефект врз тежината на болеста, што сериозно ја потиснува одбраната на телото и предизвикува поголем ризик од развој на вирусни болести.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .