Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците ќе можат да го зголемат човечкиот живот за речиси 20 години

Медицинските професионалци, користејќи го примерот на земја како Канада, долго време го проучувале ефектот на нездравите навики врз ризикот од развој и развој на болести, како и на самиот живот. Зголемување на времетраењето за уште 18 години е реално ако почнете да вежбате и да престанете со пушењето. Ова беше напишано во публикацијата EurekAlert! во врска со медицинското списание PLOS Medicine.

Научниците за време на набљудувањата покажаа дека присуството на лоши навики го намалува човечкиот живот за неколку (во просек, 6) години. Една четвртина од починатите умреа од проблеми предизвикани од пушењето, уште една четвртина - поради недостаток на физички напор. Една осма од сите мртви во Канада имаа болести поврзани со лошите навики во исхраната и нездравата исхрана. Околу 0,4% умреле од прекумерна злоупотреба на алкохол. Така, повеќе од половина од смртните случаи во една просперитетна земја како Канада се поврзани со лоши навики. Главниот фактор за зголемување на ризикот од смртност е пушењето, поради што мажите и жените живеат, во просек, три години помалку од нивните непушачи врсници.

Оние кои се придржуваат до здрав начин на живот живеат 18 години подолго од оние кои водат нездрав начин на живот. Покрај набљудувањето, научниците развиле соодветно место кое ги проценува индивидуалните ризици за здравјето и долговечноста.

За набљудување, научниците го користеа развиениот софтверски пакет, кој овозможи да се анализираат податоците за здравствените показатели на Канаѓаните, кои беа собрани во текот на 2009-2010 година. Неколку месеци порано, научниците од Шведска покажаа дека мала количина физичка активност, како и пушењето, се клучни причини за раната смрт на граѓаните.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .