Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците откриле нов мутаген тип на рак

Неодамна, научниците нашле друг тип на рак. Тие станале колоректален ендометријален канцер, во кој имало најмалку две мутации соматски тип формирани во ММР гените. Научниците открија мутации како што се Msh6, MLH1 и PMS2. Во исто време, во клетките на организмот не се забележува никаква мутација на герминативната линија. Ова ги разликува од малигни тумори кои се појавуваат поради присуството на Линч синдром.

Авторот на истражувањето изјави дека научниците треба подобро да ги истражат молекуларните карактеристики кои ги разликуваат постојните подгрупи на MSI. Студиите ќе помогнат да се информираат луѓето за можните ризици поврзани со малигни заболувања, како и да се откријат нови методи на лекување.

За време на опсервацијата, научниците го споредуваат соматскиот тип на ММР, Линч болест и други стабилни примероци, клетки со колоректален ендометриски рак. Особено, истражено е однесувањето на клетките за време на мутагени процеси во телото. Неколку десетици луѓе учествуваа во експериментот. Во 2/3 од случаите, научниците откриле присуство на двојни клетки со тумори во телото, а секој петти пациент го покажал Линч синдромот. Околу 17% од волонтерите им кажале на лекарите за микросателитната стабилност. Научниците ги дополнуваат наодите со фактот дека би било корисно биологијата на туморите да продолжат понатаму да го проучуваат механизмот на мутација со висока фреквенција што се случува во цревата. Тие исто така планираат да го користат статусот на PIK3CA мутација за тестирање за Линч синдром.

За референца: Линч синдром е болест која е генска мутација која е одговорна за поправка на ДНК. Појавата на неколку видови на тумори кои може да се појават, вклучително и кај младите, е поврзана со овој синдром.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .