Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Шизофренија - цената што се плаќа за човечката еволуција

Научниците во еден од американските истражувачки центри кои се занимаваа со проблемот на постоење на шизофренија , спроведоа студија. Во текот на тоа, тие откриле дека, иако болеста му била позната на човештвото доста одамна, таа се појави многу подоцна од човекот. Се верува дека шизофренијата се појави по поделбата на античките хоминиди во неандерталците и нашите предци. Патем, неандерталците не можеа да се разболат со шизофренија - нејзините знаци беа пронајдени исклучиво кај Homo sapiens. Homo sapiens се соочуваат со таква болест од самиот почеток на своето постоење, а болеста, како што се покажа, има долга историја. Оваа информација беше објавена во медицинското издание на Биолошката психијатрија.

Научниците кои ја презеле студијата за ДНК на луѓето кои страдале од шизофренија, велат дека факторите кои предизвикуваат појава на шизофренија, по правило, се од генетска природа. Во исто време, специфичните фактори на науката сè уште не се познати. Затоа се верува дека шизофренијата е уште еден аспект кој ја докажува еволуцијата на мозокот, што им овозможи на нашите далечни предци да станат интелигентни луѓе.

За референца: шизофренијата е тешка форма на ментално растројство, кое се карактеризира со распаѓање на емоционални и ментални реакции. Нарушувањата во оваа болест се придружени со проблеми со перцепцијата и размислување, како и состојба на афект. Шизофренијата најчесто се поврзува со аудитивни халуцинации, заблуди и нарушувања на говорниот апарат, придружени со социјални дисфункции и проблеми со работен капацитет. Пациентот со шизофренија е често изолиран од луѓе, бидејќи неговата состојба на тишина и апатија може да се замени со несоодветно однесување. Шизофренијата е тешко да се дијагностицира врз основа на еден симптом, се испитува неколку месеци за да се формира дијагноза.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .