Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Јапонците откриле гени во човечките клетки кои се одговорни за развој на тумори на рак

Во една неодамнешна студија во која учествувале речиси 20 илјади луѓе, беше откриено дека дури и мали промени во делот на геномот кој е одговорен за имунолошкиот одговор кога е заразен со организмот, може да предизвика забрзување на развојот на тумори.

Научниците од Јапонскиот центар за истражување на ракот, како што пишува во јапонскиот весник "Асахи", дошле до заклучок дека промените во само 6 гени водат до развој на рак. Тие откриле штетност на дури и мали промени во гените.

Учесниците на студијата беа 18 илјади доброволци дијагностицирани со рак на белите дробови . Истражувачите спровеле анализа на чистотата на реакции на имунитет за време на инфекција на телото. Одредени гени беа одговорни за имунолошкиот одговор, кој, кога синџирот на ген беше оштетен, го забрза растот на малигниот тумор. Јапонските научници нагласија дека формата на ракот на белите дробови што ја изучуваат се наоѓа кај луѓе кои не пушат. Дури и ако само еден од шесте гени се промени, ризикот од растење на малигниот тумор, најверојатно, нема да се избегне. Таквите промени во гените се случиле во 1/5 од сите случаи, а понекогаш и бројот на случаи достигнал 40%.

Јапонците веруваат дека резултатите од нивното истражување ќе помогнат поефективно да најдат и да спроведат работа со групи луѓе кои најчесто наоѓаат рак (докторите ги нарекуваат "предиспонирани"). Ова ќе ја открие болеста во раните фази, и затоа дава добри шанси за лекување на болеста.

Според статистичките податоци дадени од Јапонскиот центар за истражување на ракот, во 2016 година, Јапонија ќе ја премине линијата на еден милион луѓе со различни видови на онкологија. Најчестиот тип на рак е ректалниот карцином , кој влијае на речиси 150 илјади луѓе, проследено со рак на желудник и рак на белите дробови. Од различни болести, како што е предложено од страна на лекарите, оваа година ќе умре за 100 илјади луѓе.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .