Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Британски експерти го објавија животот по смртта

Истражувачите на Универзитетот во Саутемптон објавија дека дури неколку минути по смртта на човечкиот ум живеат. За да го докажат ова, тие иницираа експеримент со 2 илјади учесници кои имаа можност да преживеат клиничка смрт. Експертите се обиделе да докажат дека откако на некое лице му била дијагностицирана физичка смрт, тој сè уште продолжува да размислува. Претходно, научниците верувале дека човечкиот мозок престанува да работи само половина минута откако срцето ќе престане.

Резултатите од студијата покажаа дека лицето е свесно за 3 минути по дијагнозата на смртта. Овој заклучок беше потврден со податоците обезбедени од учесниците во експериментот. Многу луѓе им кажаа на специјалистите дека се сеќаваат на она што им се случило во време кога докторите ја запишале клиничката смрт. Така, научниците утврдиле дека дури и по физичка смрт лице продолжува да размислува за некое време, па затоа изјавата за смрт не е конечна фаза на човековата свест.

За повикување: клиничката смрт е реверзибилна фаза на умирање, што е преодна фаза помеѓу биолошката смрт и животот. Таа обезбедува кардијална и респираторна апсење кога телото престанува да го поддржува животот. Времетраењето на оваа фаза е до 4 минути, а пациентот во овој момент се уште може да се спаси, бидејќи неповратните промени во ткивата сè уште не се предизвикани. Меѓу главните знаци на клиничка смрт, лекарите идентификуваат асистолија, апнеја и кома. Повисоките делови на мозокот го задржуваат својот капацитет, но промените може да се забележат во кортексот. Биолошката смрт следи клинички, кога промените во телото се неповратни.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .