Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Во САД, тие можат да почнат да создаваат химери

Во почетокот на август, Институтот за здравство беше замолен да даде дозвола за премин на човечки и животински геноми. Мораториумот беше воведен поради неетичко лекување од гледна точка на експериментите, при што човечките матични клетки беа инјектирани во ембрионите на животните. Ова ви овозможува да го постигнете раѓањето на т.н. химери - суштества во кои ќе има знаци на човекот и животните.

За да се создаде химера, научниците користат плурипотентни матични клетки - оние кои се прилагодуваат на постоење на било кој тип на клетка во организмот. Тие се воведуваат во ембрионските ткива на глувци, примати, свињи и голем број други животни во почетната фаза на нивниот развој, за поголема веројатност за успешно завршување на експериментот. Минатата година американскиот Национален институт за здравство изрази загриженост дека кога ќе се создадат такви химери, ќе се појават животни со надмоќ, што беше причина за прекин на експериментите за проучување на етичките суптилностите на ова прашање.

И покрај недостатокот на финансирање, групи научници продолжуваат да бараат создавање на животни со човечки особини и способности. Само минатата година тие направија дваесетина обиди да ги преминат гените на луѓето со гените на свињите и овците. Во овој случај, ниту еден резултат од експериментите не беше објавен и ниту една порака не беше примена за нивното успешно завршување.

Експериментатори велат дека постоењето на мораториум не дозволува да се проучат можностите на матичните клетки и биологијата на регенеративната медицина. Тие исто така се сомневаат дека експериментите ќе доведат до создавање супер-интелигентни животни, осврнувајќи се на резултатите од експериментите со глувци. Дури и по воведувањето на човечките нервни клетки во нивниот мозок, глодарите не станаа премногу интелигентни. Неодамна, научниците, исто така, предложија замена на мораториум со дополнителна експертиза која ќе ги земе предвид етичките фактори, можната промена во однесувањето на животните и други показатели.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .