Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците веруваат дека болестите слични на ХИВ се појавиле пред 60 милиони години.

Истражувачите од Чешката академија на науките, кои се наоѓаат во Прага, започнаа со експерименти, чии резултати овозможија да се разбере дека ретровирусите кои се поврзани со ХИВ постојат на нашата планета околу 60 милиони години.

ХИВ е компонента на семејството на ретровируси, кое се нарекува лентивирус. Лентивирусите имаат доста долг период на манифестација од моментот кога се проголтани. Тие предизвикуваат разни хронични заболувања кај цицачите (како што се СИДА или ХИВ) или нарушувања на нервниот систем, што е почест кај примати.

Истражувачите истакнуваат дека откриле најстариот тип на лентивирус, кој постои на нашата планета 60 милиони години. Потсетиме порано се веруваше дека најстариот вирус се појави на нашата планета само пред 3-12 милиони години. Научниците се надеваат дека резултатите од оваа научна студија ќе помогнат вирусологијата. Со помош на оваа научна работа, специјалистите ќе можат да го разберат напредокот и развојот на lentiviruses со цел да се создаде ефикасна вакцина што е можно поскоро за да се борат против нив. Во оваа фаза, експертите ќе продолжат да истражуваат голем број на животни со цел да го бараат механизмот на развој на вирусот со текот на времето.

За референца: ретровирусот е еден вид на вирус кој главно влијае врз рбетните организми. Лентивирусот е негова подгрупа која може да реплицира дури и во клетки што не можат да се поделат. И ретровирусите и лентивирусите содржат РНК, преку кои се шират низ телото, заразиле здрави клетки. Кога се проголта, едно животно може да биде во состојба на "спиење" долго време (до неколку децении). Вирусите се користат во молекуларната биологија, бидејќи тие можат да носат генетски материјали во телото.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .