Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците ги утврдуваат причините за смрт на човечки заби

Изотопска студија за човечки заби, која беше спроведена од страна на научниците од Универзитетот во Брадфорд, им овозможи на тие да го детектираат исцрпеноста на луѓето. Експериментите биле спроведени на забите на жителите на Ирска, кои живееле во деветнаесеттиот век. Составот на дентин во забите, како што се покажа, ги одразува промените во исхраната и дури помага да се открие причината за смртта. Точно, со точност е можно да се утврди само фаталниот исход предизвикан од глад. Резултатите од студијата беа објавени во публикацијата PLOS ONE.

Жителите на Ирска, чии заби биле анализирани - оние кои страдале од ирскиот голем глад, кој траел во земјата од 1845 до 1849 година. Анализата на односот на азотните и јаглеродни изотопи земала биолошки материјал кој припаѓал на претставници на една од куќите во Килкени, возрасни и деца. Научниците го споредиле составот на дентин во забите, кој одредува што едно лице јаде, со колаген, кој бил земен од коските на ребрата. Покрај тоа, истражувачите проучувале историски записи за тоа колку храна беше достапна во тие години, и ги спореди резултатите со историските податоци.

Се покажа дека анализата на изотопи помага да се види промената во исхраната - особено, моментот кога жителите на Ирска го замениле компирот со пченка. Пченката беше донесена од Америка за да им помогне на оние кои страдаат од глад. Резултатите од анализата покажаа дека луѓето имаат стрес поради неухранетост. Така, беше докажано дека методологијата на научниците може да се користи не само во археологијата, туку и во медицината со цел да се потврди смртоносното исходување од неисхранетоста.

Потсетиме дека гладот ​​во Ирска е предизвикан од екстензивна контаминација на компирните култури со габи, како што се Фитофтора инфекционери и нивното последователно уништување.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .