Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Истражувачите добиваат електрична енергија од човечка крв

Научниците од Универзитетот, кој се наоѓа во шведскиот град Малмо, заедно со руските истражувачи, спроведоа експеримент што резултираше со тестирање на елементот на гориво кај луѓето. Тој ќе може да генерира електрична енергија во крвотокот. Моќта на горивната ќелија е толку голема што ќе обезбеди енергија за екранот со мала дијагонала со електронски мастило. Информациите за студијата беа објавени во публикацијата RSC Advances.

Уредот се состои од пар графитни електроди, каде што се случуваат електрохемиски реакции. На првата електрода, гликозата се оксидира, ослободувајќи ги водородни јони. На електродата 2 се обновува кислородот кој е присутен во крвта на човекот. Така, формирање на еден пар молекули на вода, кој ви овозможува да добиете напон.

Во текот на експериментот, инспекторите инјектирале катетер во вената во лактот. На вториот крај на катетерот имаше извор на гориво преку кој крв течеше во посебен контејнер. Истражувачите ја мереле струјата, како и напонот што го создал елементот, и на него поврзал електричен уред. Како резултат на тоа, тие утврдиле дека при моќност на извор на гориво од 0,74 μW, сликата на екранот се променила. Во исто време, напонот на горивото изнесуваше 0.1 V. Вкупно, беа спроведени неколку експерименти, при што секој волонтер зеде крв во обем од 200 ml.

Научниците забележале дека претходната работа била спроведена без волонтери - користела крв од пробната цевка. Ова не даде податоци за вискозноста на биоматеријалот, нејзиниот проток и други параметри. Топлинските ќелии се електрохемиски клетки со електроди кои обезбедуваат различни потенцијали и спроведување на реакции.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .