Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Благодарение на новата техника, многу болести ќе се развиваат побрзо.

Тим истражувачи од Руската Федерација, САД и Франција измислиле нов метод за интеракција помеѓу протеините, благодарение на што може да се забрза измената на вакцините и лековите. Ова ќе отвори нови можности за биохемичарите и биомедицинските научници.

Една од главните задачи на развојот на лекови е ефектот на активните супстанции во него исклучиво на заболените клетки, а не на здрави клетки. Главниот материјал за градење на клетки е протеин. Илјадници интеракции меѓу протеините се јавуваат во ќелијата во исто време. Колку побрзи научници ќе ги проучат овие врски, толку побрзо ќе измислат методи за лекување на опасни болести и ќе создадат база за ефективни лекови.

Тим научници кои се поставија задача да најдат начин за брзо развивање на лекови, работеше на ова прашање неколку години. Како резултат на тоа, беше развиен и имплементиран компјутерски симулациски алгоритам. Користејќи го овој алгоритам, можно е да се предвиди "однесување" на протеински комплекс, кој се формира како резултат на фузија на протеини, многу пати побрзо. Според истражувачот Јарослав Холодов, експериментите во лабораториите се скапи, бидејќи на научниците им треба не само најновата опрема, туку и реагенси. Поради оваа причина, компјутерската симулација е достапна за мали истражувачки групи. Симулационите алгоритми ја следат секоја конфигурација на протеините, а новата техника може да стори тоа сто пати побрзо со иста висока точност на пресметките.

Според Холодов, еден член од оваа студија беше објавен во магазинот PNAS минатиот месец. Алгоритмот, измислен од научници, веќе е достапен на веб-страницата на ClusPro за секого.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .