Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ракот е античка болест

Во Република Јужна Африка, археолозите откриле остатоци од древни луѓе, кои очигледно имале малигни неоплазми. Откако ја проучувале возраста на наодите, научниците заклучиле дека се постари од најмалку 1,7 милиони години. Остатоците од пронајдените луѓе, според прелиминарните податоци од археолозите, се членови на племето Хоминини.

Ракот веќе е откриен на остатоците од неандерталците, кои живееле на територијата на нашата планета пред околу 120 илјади години. Ова и други наоди дефинитивно ќе влијаат на истражување на ракот. Ако порано се верувало дека настанало како резултат на техногенското влијание и тековниот начин на живот на луѓето, сега научниците внимателно ќе ги разгледаат причините за појавата на малигни тумори.

Се верува дека инциденцата на различни видови на рак е директно зависна од возраста, а ризикот се зголемува експоненцијално секои неколку години. Без оглед на тоа што е ефектот на негативните надворешни фактори, се верува дека клетките на телото можат да се истрошат и "да се скршат". Во исто време, во официјалните студии се наведува дека луѓето се болни за 90% од ефектите на надворешните фактори, кои вклучуваат употреба на алкохол, масна и ниска квалитет на храна, како и пушење и недостаток на физичка активност.

Истражувачите на СЗО планираат дека зголемувањето на морбидитетот и морталитетот во текот на следните неколку години, почнувајќи од 2000 година, ќе се удвои: годишно нема да има повеќе од 10, туку 20 милиони случаи, како и 12 милиони смртни случаи од рак во светот. Механизмот на формирање на канцер започнува со една модифицирана клетка, која потоа почнува да се дели повеќе пати, предизвикувајќи метастази. Човечкото тело може да се бори против ракот до одредена точка, а потоа имунолошкиот систем "ја промашува" модифицираната клетка.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .