Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците го најдат вирусот Зика во население од 67 земји

На 28 јули, СЗО издаде соопштение дека Зика е пронајдена во речиси седум десетици земји ширум светот. Периодот на набљудување беше 9 години, преносот на болеста беше извршен главно од инсекти. Од 67 земји во 64, вирусот е пронајден во последните две години, а во Антигва и Барбуда - во последната недела. Од зимата оваа година, десетина земји го објавија пренесувањето на болеста преку луѓе - лекарите сугерираат дека како резултат на сексуален контакт. Исто така, во моментов се изучуваат случаи на инфекција во Флорида, кои не се поврзани со патување болни во странство.

Во врска со ефектот на вирусот Зика врз развојот на новороденчињата, под услов мајката да е заразена од 11 земји, СЗО доби информации за отстапувања во развојот на децата. Имаа микроцефалија и други патологии на ЦНС. Покрај бројните бебиња родени со патологија, неколку болни жени имале спонтан абортус. Во голем број земји, исто така, е забележано зголемување на бројот на случаи со синдром Guillain-Barre, што е потврдено со лабораториски тестови.

Во врска со зголемената инциденца на вирусот во Светската здравствена организација, беше нагласено дека врската меѓу вирусот на иднината на мајката Зика и стекнатиот микроцефалија и синдром Гилејн-Баре кај детето веќе е точно утврдена. Со оглед на тоа дека олимпијадата во Рио де Жанеиро ќе се одржи наскоро, експертите на СЗО ќе бидат присутни на тоа, кои ќе можат да одговорат на прашања од интерес за луѓето поврзани со инфекцијата Зика.

Потсетиме дека вирусот предизвикува микроцефалија кај новороденчето - неразвиена черепа, што доведува до патологии на централниот нервен систем, како и патологија на слухот и видот. Комарците ја носат болеста, а епидемии се регистрираат во Америка, Азија и Африка.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .