Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хипнозата ќе ги ослободи луѓето од болка

Истражувачите од Универзитетот Стенфорд во областа на медицината направија откритие кое им овозможува на луѓето да бидат третирани со хипноза. Тие сугерираат дека наскоро луѓето ќе се ослободат од болката со одење во транс. Претпоставката беше направена врз основа на откритието на научниците од локации кои предизвикуваат влез во транс.

Пред откритието, истражувачите се прашуваа зошто само десетина од населението лесно реагира на хипнозата, додека останатите речиси не го гледаат нејзиниот ефект. За да го најдат одговорот, регрутирале доброволци за експериментот и почнале да ја истражуваат нивната активност на мозокот. Три десетици чувствителни индивидуи и многумина кои не верувале во хипноза биле избрани од група од 500 луѓе. Студиите се изведуваа на МНР машина. Резултатот од истражувањето покажа дека се јавуваат силни промени кај лицето во задниот дел на коренот на половината. За време на хипнозата, невроните кои го поврзувале фронталниот кортекс со "островот" на мозокот стануваат поактивни. Покрај тоа, клетките кои се одговорни за поврзување на фронталниот кортекс со одделот за пасивна работа на мозокот (DMN) беа модифицирани.

Истражувачите планираат да продолжат да работат на следење на активностите на човечкиот мозок. Тие веруваат дека ова ќе им помогне да ги препознаат зоните, чија стимулација ќе воведе лице во состојба на транс, која ќе ги ослободи од болка. Во иднина, научниците од Стенфорд размислуваат да создадат "хипномат" - апарат кој ќе влијае на чувствителноста на поединецот за хипноза. Неговиот принцип на делување ќе се базира на влијанието на магнетното поле врз човечкиот мозок. Невролозите веруваат дека ова ќе помогне да се надминат дури и тешките болки и брзо да се воведе пациентот во транс, со оглед на тоа што ефектот на хипнозата врз мозокот на секоја индивидуа веќе е докажан.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .