Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците откриле дека црвите се мутирани за да преживеат

Научниците на еден од американските универзитети спроведоа анализа на видот Аскари. Како резултат на тоа, беше направено откритие - тие биле подложени на мутации во текот на еволуцијата, прилагодувајќи се на нови услови. Резултатите од студијата беа објавени во четвртокот во научната публикација PLoS Genetics. Таму беше напишано дека набљудувањата биле направени од персоналот на Универзитетот во Џорџија со финансиска поддршка од Медицинската фондација Алисон.

Под лабораториски услови, црвите биле подложени на мутации кои влијаеле на нив на позитивен начин: сите roundworms почнале да произведуваат повеќе потомци, додека возрасните биле по-преживни. Експериментите за LSJ2 ascarids беа спроведени за половина век, а исто така беа испитувани не само влијанието на мутагените, туку и промените во однесувањето на црвите.

Последната студија беше да се воведе следниот мутаген, кој, со дуплирање, беше преместен во друг вирус на аскари. Мутацијата поради тоа мораше да се зајакне неколку пати. И покрај малата промена што ја остави во ДНК на црви (3.000 аминокиселини биле подложени на промени), најнеочекувани и значајни промени се случија во нивното однесување. LSJ2 почна да живее подолго и да се репродуцира побавно.

Се известува дека откритието индиректно влијае на здравјето на луѓето, што може да биде носител на аскари. Црвите го делат со човечкиот НУРФ-1 ген, кој е мутиран. Протеините во човечкото тело со ист код се активно вклучени во нашиот репродуктивен систем. Потсетиме дека roundworms се предизвикувачи на аскаријаза - болест на гастроинтестиналниот тракт, која се карактеризира со намалување на апетитот, главоболки. Црвите често напаѓаат други органи (бели дробови, црн дроб).

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .