Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците најавија дека веќе се на работ на воведување на ефективен лек за хепатитис

Успешното истражување беше објавено од страна на специјалистот на Министерството за здравство Ирина Шестакова. Таа истакна дека со соодветно пропишан третман, пациентот кој има хроничен хепатитис има голема веројатност за лекување - 97%. Во исто време, лекови кои успешно го лекуваат хепатитот се на пазарот неколку години.

Потсетиме дека Светскиот ден за борба против оваа болест се слави во Русија и други земји на 28 јули. Само во Руската Федерација, според информациите на Министерството за здравство, официјално има околу 1,5 милиони луѓе со хепатитис. Хепатитис е осомничен кај 4-5 милиони луѓе.

Според експертите, не само луѓе од обесправени и необезбедени семејства спаѓаат во бројот на оние кои се болни со хепатитис. Бидејќи инфекцијата на болеста се случува преку крвта, начините на пренесување на инфекцијата се доволни: ова вклучува медицински манипулации, слабо тестирана крв од дарител и други контакти со мукозните мембрани, како и кожата. Се разбира, постои ризик од инфекција преку манипулации како што се тетоважи и пирсинг. Исто така е фундаментално погрешно да се мисли дека луѓето со хепатитис се болни исклучиво во големите градови. Голем број пациенти во градовите се објаснуваат со фактот дека е полесно да се добие висококвалитетна медицинска нега, системот за откривање на болести работи подобро. Кога пациентот е уверен дека може да добие целосен опсег на медицински услуги, тој е поверојатно да оди во болница.

И покрај сличноста помеѓу хепатитисот и ХИВ (истите начини на пренесување), не постои директна врска помеѓу болестите. Во исто време, беше забележано дека хепатитисот веќе беше вкоренет во првите три за смртност во светот (исто така беше вклучена и туберкулоза ). Оние кои се заразиле со ХИВ преку крв, исто така, имаат фер шанса да добијат хепатитис.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .