Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците работат на отстранување на хуманоста на херпесот

Научниците на една од холандските универзитети дели со печатот своите успеси во борбата против вирусот на херпес . Според нив, врз основа на извршените експерименти, можно е да се формулира метод на целосно прочистување на човечкото тело од вирусот.

Веќе е познато дека разни видови на оваа болест може да предизвикаат и едноставен осип на кожата и Алцхајмерова болест . Ако претходно научниците претпоставуваа дека е невозможно да се ослободи од вирусот во телото, а неговите манифестации можат да бидат потиснати. Сепак, со помош на голем број на лекови (содржат во нивно име "Вир", на пример, "Ацикловир") може да се спречи ширењето на херпесот во телото и неговите симптоми. Имуниот систем на човекот е исто така способен да ја извршува истата функција, но ако е ослабен, ефективната контрола на болеста е невозможна. Ова е истражувачите поврзани со можноста на вирусот на херпес долго време да остане во "спиење" на владата. Кога имунитетот е ослабен од стрес или болест, се активира херпесот.

Против вирусот, холандските научници пробаа ланец CRISPR / Cas9 кој работи на сечење на синџири на ДНК. Во текот на експериментот, материјал беше земен мајмуни, како и луѓе. Откако синџирот на ДНК на вирусот ќе се распадне на едно место, ќе ја намали својата активност за половина, а во две паузи, херпесот е речиси целосно отстранет од клетките. Ефективноста на синџирот не беше иста со сите видови на вируси, но во сите случаи беше можно да се запре мултиплицирањето на клетките на херпесот. Така, научниците се уверени дека работата во оваа насока ќе може да отстрани било каков вид на херпес од човечкото тело, дури и ако е присутна во "хибернација".

За референца: постојат неколку видови на херпес, од кои едно лице е изложено на осум.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .