Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Протеините на човечкиот имунолошки систем помагаат да се ослободи од кламидија

Руски истражувачи од Институтот за физика и технологија во Москва неодамна покажаа колку важни протеините за имунитет на човекот се во борбата против таквите венерични болести како што е кламидија . Тие известуваат дека резултатите од студијата може понатаму да се користат како основа за развој на ефикасен лек чија цел е елиминирање на манифестациите на болеста. Потсетувањето на хламидија е предизвикано од паразитски бактерии. Оваа болест во светот годишно инфицира 100 милиони луѓе, главно преку сексуален контакт.

Научниците предложија одредени хумани имунитетни протеини, кои можат да ги идентификуваат клеточните ѕидови на голем број на клетки, како лек. Тие се поврзуваат со микроби и го "кршат" нивниот метаболички комплекс, што придонесува за нивната смрт. Протеините биле додадени во збирка на човечки клетки, а подоцна биле заразени со хламидија. Два дена подоцна, научниците го оценија резултатот. Се покажа дека протеините кои "препознаваат" пептидогликан се способни да ја потиснат репродукцијата на кламидија: во мострите каде што биле присутни, истражувачите откриле 10 пати помалку протеини. Ефектот на борбата против хламидија беше постигнат со дваесеткратно зголемување на содржината на протеини, што, според научниците, ќе го забрза развојот на лекот против болеста и во иднина ќе и овозможи целосно да се надмине.

Покрај тоа, истражувачите велат дека експресијата на кламидија варира во зависност од употребата на одредени видови протеини и нивната количина. Контролниот примерок покажал дека изразот на геномот остана на претходното ниво. Другите примероци со протеин кој беше воведен по еден час и 3 дена подоцна покажа дека генската експресија почна драматично да се зголемува, што може да се должи на неповолните услови на животната средина.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .