Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Почна да се родат првите деца со вирусот Зика

Првиот случај на раѓање на дете со вродена болест на Зика е забележан во Њујорк. Да се ​​потсетиме на претходните случаи кога болеста била пренесена од бремена жена на фетусот, не е забележана.

Докторите имаат докази дека за време на бременоста, мајката патувала во земји каде што била дистрибуирана Зика. Во моментов, мајката и новороденото се под надзор на лекарите. Друг број случаи на породување од мајка која имала опасна болест била забележана во Шпанија. Сите мајки за време на бременоста отишле во Латинска Америка, каде што биле заразени. И покрај ова, родиле здрави бебиња. Во моментов, сите пет новороденчиња, како и нивните мајки, се под надзор на шпанските лекари.

Зикова болест е откриена во 1947 година, но медицинското внимание му се обратило поради неодамнешната појава на болести во земји ширум светот. Вирусот се пренесува главно преку комарци. Лицето кое има болест не може да чувствува симптоми долго време. Дури и ако се појават симптомите, лесно е да се збунат со конјунктивитис или обична настинка. Ако Зика е релативно лесно толерирана од страна на возрасните, таа е контраиндицирана за децата во матката. Врз основа на неодамнешните студии од доктори од целиот свет, се забележува дека постои голема веројатност да се има деца со микроцефалија (мала големина на мозок) и помала глава. Во моментов, нема ефективни лекови за вирусот што може да ја спречи болеста од деменција и парализа кај новороденчињата. Оние девојки кои имале Zika, лекарите не препорачуваат планирање на бременоста за следните две години. Ако вирусот се најде кај бремена жена, треба да биде под медицински надзор.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .