Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Компонентите за мастило со тетоважа предизвикуваат рак

Истражувачите кои работат во Европската агенција за хемикалии нашол јасна штета на употребата на мастило за тетоважи. Според весникот Mirror, научниците инсистираат на тоа дека боите се токсични и може да предизвикаат бројни болести, вклучувајќи алергии и рак.

Што се однесува до боите што научниците ги идентификуваа од најопасните, тогаш на прво место се мастило во црвено. Мастило од зелени, сини и црни бои кои се помалку опасни за здравјето на луѓето. Истражувачите тврдат дека ризикот од појава на рак после тетовирањето се зголемува поради слабиот квалитет на суровините донесени од Средното Кралство. Денес, кинески материјали активно се обезбедуваат во европските земји, особено во Велика Британија. За контрола на квалитетот на мастило е тешко поради недостаток на добивање на лиценца за течноста. Патем, ризикот од развраќање при примена на тетоважа не е ограничен на ова - можете да добиете голем број на вируси од господарот и опремата. Според законот, во европските земји не постои регулатива за употреба на ракавици и други материјали за еднократна употреба.

Персоналот на хемиската агенција се надева дека резултатите од студијата нема да останат незабележани и ќе ја заостри контролата врз бизнисот со тетоважа. Патем, работниците во оваа индустрија позитивно одговориле на резултатите добиени од научниците. Еден од мајсторите за тетовирање дури и признал на печатот дека постоењето на строг надзор од страна на државата би имало само позитивен ефект за тоа.

Научниците од истражувањето не завршуваат таму - тие наскоро ќе објават листа на хемикалии кои претставуваат опасност за здравјето на луѓето. По неодамнешните резултати, компонентите што често се користат во мастило за тетовирање, исто така, ќе стигнат таму.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .