Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Американските научници измислиле хируршки конци кои се поврзани со компјутер.

На Факултетот за инженери на Универзитетот во Масачусетс, група научници успешно го завршија развојот и веќе спроведоа тест за најновите хируршки материјали. Со помош на електроди и сензори кои се наоѓаат во материјалите за шиење, можно е да се следи нивото на притисок во крвта, температурата на телото на пациентот, како и другите параметри на неговата витална активност. Така, надредените слоеви ќе извршат, покрај терапевтската функција, дијагностички и профилактички.

Резултатите од здравствениот статус на пациентот ќе бидат пренесени во континуиран режим во реално време. За да го донесат квалитетот на потрошниот материјал на ново ниво, научниците мораа да "ткаат" електроди и сензори, кои обезбедуваат мониторинг. Во моментов, безжично се испраќаат до компјутерите или мобилните телефони информации за притисокот, количеството на глукоза, температурата, па дури и предиспозицијата за стрес 24 часа на ден. Во иднина, со воведувањето на таков развој во медицината, работата на лекарите ќе биде многу олеснета, бидејќи ќе биде можно да се следи состојбата на пациентот, каде и да е, и да се преземат брзи мерки за отстранување на можните компликации.

Првиот експеримент беше спроведен на лабораториски глодари, но луѓето сеуште не учествуваа во неа, а "паметните слоеви" теоретски не можат да работат толку добро на нив. И покрај ова, врз основа на одлични и супериорни резултати на лекарите, употребата на паметна шиење кај луѓето е само прашање на време. За голема веројатност за употреба на паметни шевови во јавноста до печатот, рече еден од истражувачите Самир Сонкусал. Во прилог на шевовите, во рамките на експериментите, научниците користеле уште еден револуционерен развој - "паметни завои", кој има слични особини.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .