Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кинезите нашле волонтер за да направат промени во неговиот геном

Првиот експеримент во светот за да се прилагодат на човечките гени ќе се одржи на волонтер кој има рак. Според објавувањето на Блумберг, истражувачите од болницата во Западна Кина, предводени од д-р Лиу Ју, веќе го пронајдоа првиот волонтер (има планирано десет од нив). Планирано е болен кинески да излечи од рак на белите дробови на овој начин.

Според раководството на здравствената установа, тие веќе добиле одобрение од етичкиот комитет според експериментот на едно лице. Пациент ќе зема примерок од ДНК. Ова ќе се случи со помош на најсовремени техники за генетско инженерство кои го користат комплексот Crispr-Cas9, кој е одговорен за активирање на имуните клетки. По манипулациите, модифицираната ДНК ќе биде вратена во телото на пациентот.

Комплексот Crispr-Cas9 прави прилагодувања на човечките гени - всушност, како микроскопски ножици, го отсекува делот од ДНК со непотребни информации и на своја место го става корегираниот елемент. За време на експериментот, научниците сакаат да го отстранат генот кој го кодира протеинот PD-1. Овој протеин е експлоатиран од клетките на ракот и на тој начин го мами на човечкиот имунолошки систем. Откако ќе се отсече "штетниот" ДНК сегмент, телото на тестот треба да почне да се бори против ракот преку поврзување на имунолошкиот систем.

Според научниците, ако искуството е безбедно и се забележува барем некоја ефикасност, тогаш лекот ќе се користи во широк круг. Ако состојбата на пациентот е поволна, друг волонтер ќе се приклучи на експериментот. Оние кои учествуваат во експериментот мора да бидат носители на ПД-1 протеините и да имаат посебен биомаркери. Покрај тоа, тие треба да подлежат на 3-4 курсеви за антиканцерна терапија, со помош на кои ќе се докаже нивната неефикасност. Единствениот проблем научниците ја нарекуваат веројатноста за мутации во остатокот од геномот што не е изменето. Потсетиме дека претходните научници од Кина веќе го користеле методот за уредување на генетски пченица, кој го зголемил отпорот кон болестите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .