Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тоа не е само геномот кој е одговорен за наследни болести.

Пред многу децении, научниците го убедија човештвото дека, и покрај нивната здравствена состојба, наследните болести не се избегнуваат за секого. Сепак, истражувачите од Универзитетот во Единбург, според написите во странските медиуми, неодамна го свртеа разбирањето на наследноста, принудувајќи милиони луѓе да го преиспитаат својот став кон нивното здравје.

Во текот на експериментите, научниците открија дека животот на еден човек и неговиот однос кон нивното здравје, а не само генетска предиспозиција, се изложени на ризик од добивање на генетско заболување. Тие даваат пример во врска со исхраната: кога се користат нездрави, масни и ниско-квалитетни производи, лицето "лансира" бомба, како што беше, одговорно за развој на одредена наследна болест.

Во текот на работата беа користени податоци кои за многу години се чуваат во Биолошката банка на Англија. Во моментов се чуваат информации за 500 илјади луѓе на возраст од 40-70 години. Научниците собирале информации во Биолошката банка во текот на изминатите четири години за да спроведат истражување за дијагноза и терапија на различни тешки заболувања. По внимателна анализа на податоците добиени од Biobank, научниците направиле сензационална изјава: факторот на влијанието на генетиката врз човечкото тело е преценет за околу 50%. Истражувачите велат дека начинот на живот на луѓето е поважен во развојот на болести. Ако некој се придржува, за разлика од неговите предци со наследни болести, на здрав начин на живот, кој се разликува од претходниот начин на живот, тогаш има многу шанси да го измери влијанието на генетските фактори и да ги спаси своите деца и децата од ризикот да се разболат со "семејна" болест.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .