Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Односот помеѓу високиот раст на жените и ракот

Способноста да се достигне висока полица со леснотија и да се види повеќе во толпата - сето ова, како што се покажа, не е толку важна предност за некои жени во светлината на директната врска помеѓу високиот раст и зголемениот ризик за развој на рак.

Особено, изучувањето на ова прашање го допре односот меѓу жените во постменопаузалниот период, нивниот раст и, всушност, ракот. Врз основа на оваа студија, беше утврдено дека колку е поголема жената, толку е поголема веројатноста да се соочи со рак на одредена област: рак на дојка , рак на ендометријален канцер, рак на бубрезите, рак на јајниците, рак на дебелото црево и рак на тироидната жлезда . Покрај тоа, е наведено дека повисоките жени, соодветно, имаат поголеми шанси за развој на повеќекратни миеломи и меланом.

Овие здруженија не се менуваа дури и откако беа направени прилагодувања за познати фактори кои предизвикуваат овие болести, како што се телесната тежина, возраста, пушењето, хормонската терапија, консумацијата на алкохол итн. Истражувачите истакнуваат дека растот утврди уште поголем степен на влијание врз ризикот од развој рак од дебелина или индекс на телесна маса.

Студијата во прашање испитуваше податоци за 144.701 жени на возраст од 50-79 години кои учествуваа во Иницијативата за здравјето на жените од 1993 до 1998 година. Во текот на следните 12 години во оваа група беа идентификувани 20.928 случаи на рак.

Според резултатите од студијата, било утврдено дека за секој 10-кратно зголемување на просечната стапка на раст, се утврди 13% зголемување на веројатноста за развој на рак. Особено, ова значеше следниве опции:

  • шанса за развој на рак на јајниците, дојката, дебелото црево, мукозната мембрана на матката и меланомот се зголемува за 13-17%;
  • 23-29% зголемување на ризикот од колоректален карцином, рак на бубрезите, рак на крв и тироидна жлезда.

Испитани се вкупно 19 видови на рак, од кои ниту една не ги одразува негативните асоцијации со растот. Џефри Kabatu, висок епидемиолог на Одделот за епидемиологија и јавно здравство, истакна дека истражувачите биле изненадени од степенот до кој бројот на рак области во прашање е поврзана со раст. Во однос на овој сет на случаи на рак поврзани со овој индикатор, значително повеќе од случаите поврзани со индексот на телесна маса.

Според него, ракот, во крајна линија, е резултат на бројни процеси кои се директно поврзани со растот, и затоа таквата врска има смисла, која се состои во проучување на хормони и други фактори на раст кои влијаат на ризикот од развој на рак.

Исто така е очигледно дека, за разлика од другите видови на рак, практично не можеме да влијаеме на нашиот сопствен раст, како што е можно во случај на исхрана, промени во животниот стил итн. Покрај тоа, тој додава дека, и покрај неподносливата фактор на ризик, поврзаноста помеѓу растот и локациите за рак укажува на тоа дека изложеноста во раните фази на животот, вклучувајќи ја и исхраната, сеуште има дефинитивна улога за ризикот од рак кај некое лице во иднина.

И покрај откривањето на таквата врска помеѓу растот и ризикот од рак, многу други медицински студии покажуваат дека болеста е многу сложена и затоа е невозможно да се отпише нејзината појава само со една посебна причина. Со оглед на тоа, дадените информации може да бидат причина за размислување, но не треба да го користите како "реченица" за високи луѓе.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .