Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Во човечкиот мозок пронајдени се стотици неистражени области

Вработените на Универзитетот во Вашингтон неодамна презентираа ажурирана карта на човечкиот мозок. Откако спроведоа студија, најдоа 97 неистражени области кои се одговорни за различни функции.

Студијата на мозочните области кои се вклучени уште од 19 век. Истражувачите се обидуваат да дознаат како се дистрибуираат функционалните области во кортексот, како се поврзани невроните едни со други и каква е нивната структура. Кога научниците не ги земаат предвид одредени фактори, тие добиваат различни резултати. На еден американски универзитет, истата задача ја поставуваат невролозите кои сакаат да ги решат сите тајни на човечкиот мозок. Американската влада моментално активно ги спонзорира овие студии, распределувајќи речиси 40 милиони долари годишно. Истражувачите исто така регрутирале околу 1.200 доброволци кои редовно биле набљудувани под надзор на Дејвид Бадс Есен.

Со помош на Проектот за поврзување на човекот, истражувачите испитуваа повеќе од двесте луѓе. Истражувачкиот алгоритам вклучуваше фактори како што се: дебелината на кортексот на различни места, густината на нервните групи. Како резултат на тоа, американските научници добија карта составена од 180 зони со јасни ограничувања. Претходно, научниците ја истражуваа работата на 52 локации, а откривањето на стотици нови е вистинско откритие. Ажурираната карта ќе им овозможи на научниците да ги проучуваат областите на мозокот кои се одговорни за човечкиот говор и другите важни функции. Тестовите ќе продолжат, бидејќи универзитетскиот персонал очекува да најдат нови зони, да ги научат своите функции и да ги споредат. Како резултат на тековното истражување, се планира да испечати импресивен извештај од 200 страници, кој наскоро ќе биде објавен во списанието Nature. Секој може да го најде на интернет ресурси.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .